Mõned toidud jäävad lapsepõlvest eriliselt meelde. Eks tol ajal oli kookide ja küpsetiste valik ka palju kasinam ja värvivaesem kui praegu, küllap seepärast jäigi eriti meelde Charlotte-tort oma isuäratava välimuse ja kreemja täidisega. Erilist salapära kätkes aga koogi valmistamine, sest ega alguses kohe aru ei saanud, kuidas täpselt niisugust torti tehakse. Küllap see lumm mõnevõrra hajus, kui ise šarlotti tegema õppisin, kuna siis näis juba peaaegu millegi liiga lihtsaga tegemist olevat. Sellegipoolest võiks üks šarlott ju aeg-ajalt ikka pidulaual olla, sest ise valmistatud kohevast biskviidist ümbrises ning marjadega kohupiima-vahukooretäidises kohtuvad need tõelised suvised maitsed.
Maasika-rabarberišarlott
Biskviit:
4 muna
125 g suhkrut
80 g tärklist
70 g nisujahu
Rabarberimoos:
700 g rabarberit
1 dl suhkrut
2 tl kaneeli
Täidis:
200 g kohupiima
3 dl vahukoort
100 g suhkrut
400 g maasikaid
5 želatiinilehte
Keeda rabarberist, suhkrust ja kaneelist moos ning lase sellel jahtuda.
Vahusta toasoojad munad suhkruga tihedaks ühtlaseks vahuks (u 7–8 minutit mikseri täisvõimsusel), sõelu peale omavahel segatud kuivained.
Sega ettevaatlikult alt üles liigutustega segamini, vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aja noaga laiali ning küpseta 225kraadises ahjus 5–7 minutit, kuni biskviit hakkab plaadiservadest lahti lööma.
Kummuta valmis biskviit teisele küpsetuspaberilehele, lase veidi jahtuda, kata rabarberimoosiga, keera pikemast servast rulli, paki küpsetuspaberisse ning pane paariks tunniks külmkappi.
Lõika seejärel rullbiskviit viiludeks ja vooderda nendega u 1,5-liitrine toiduõliga määritud või toidukilega vooderdatud kauss.
Sega kohupiim suhkruga, lisa tükeldatud maasikad.
Lahusta 5 minutit külmas vees paisunud želatiinilehed vähese kuuma veega ja nirista želatiinilahus kohupiimasegusse.
Vahusta koor ning lisa tarduma hakkavale kohupiimasegule.
Vala täidis vormi ja lase üleöö külmkapis tarduda.
Kummuta tort vormist serveerimisalusele ja kaunista maasikatega.