Valik parema maitse andjaid

Mai Maser
toitumisteadlane
Shutterstock

Tavalised ja hästi tuntud maitseparandajad on sool, suhkur, rasv, äädikhape, sidrunimahl, vürtsid ja ürdid. Peale nende on kasutusel veel teisigi parema maitse andjaid, nagu näiteks naatriumglutamaat, vanilliin ning pärmihelbed. Neist tulebki seekord juttu.

Toitu valime kõige viie meelega: nägemise, haistmise, maitsmise ning vähem kompimise ja kuulmisega. Kuigi värv, mida tajume nägemismeele abil, on tähtis esmamulje tekitaja, on maitsmismeel vaieldamatult kõige keerulisem ja väga individuaalne. Maitstes oleme võimelised keelega eristama soolase, kibeda, magusa ja hapu ning umami (erilise nüansiga soolaka) maitset. Erinevaid maitsenüansse arvestatakse meeldiva söömaaja ettevalmistamisel.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid