Enneta diabeeti kaunviljadega

Kodutohter
Talje salendamiseks ja veresuhkru taseme parandamiseks mõjub kaunviljade söömine täpselt sama tõhusalt kui päevase kalorihulga vähendamine. | Shutterstock

Paljud rahvastiku-uuringud on näidanud, et need, kes söövad suures koguses kaunvilju (näiteks ube, rohelisi herneid, kikerherneid ja läätsi), kalduvad olema väiksema kehakaaluga. Neil on ühtlasi saledam talje, esineb vähem rasvumist ja on madalam vererõhk võrreldes inimestega, kes kuigi palju kaunvilju ei söö.

Kuid kas need kasutegurid ei või tuleneda mitte kaunviljadest endist, vaid sellest, et rohkelt kaunvilju tarbivatel inimestel on üldiselt tervislikumad toitumisharjumused?

Seose väljaselgitamiseks kasutasid teadlased kõige võimsamat toitumisuuringute tööriista – sekkumismenetlust. Selle asemel, et inimeste toitumist lihtsalt jälgida, muudetakse nende toidusedelit ja vaadatakse, mis seepeale juhtuma hakkab.  ntud juhul võeti vaatluse alla kaunviljad: menüüsse lisati täiendav kogus kaunvilju ja samal ajal piirati toidu kalorisisaldust.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid