2 peotäit lehtepetersellilehti
1 peotäis basiilikulehti
1 peotäis piparmündilehti
1 peotäis rohelist sibulat hakitult
poole sidruni riivitud koor ja mahl
2 keskmist marineeritud kurki
1 sl kappareid
1 tl sinepit
100 ml külmpressitud oliiviõli
(soola, pipart)
1. Töötle kõik ained köögikombainis ühtlaseks massiks. Võid kasutada ka uhmrit või hakkida ürdid, kurgid ja kapparid noaga hästi peeneks ja siis õliga läbi segada. Jäta kaste vähemalt pooleks tunniks toasooja, et maitsed serveerimisel paremini esile tuleks. Vajadusel lisa soola, soovi korral ka pipart.
2. Võid kastet oma maitse järgi timmida – katseta erinevate pehmeleheliste maitsetaimede, anšooviste või küüslauguga.
NIPP: Et putukad, muld jm üleliigne maitsetaimedelt ja salatilt kergelt kätte saada, pane need suurde külma veega täidetud kaussi ja sega kergelt läbi (üleliigne vajub kausi põhja). Raputa suurem vesi välja ja tõsta algul sõelale ja siis puhtale köögirätikule nõrguma (või kuivata salatikuivatajaga).