• Vähenda rõõsa piima ja piimatoitude tarvitamist. 2–3 grammi laktoosi (umbes kolmandik klaasi piima) päevas enamasti vaevusi ei põhjusta. Igaüks saab katsetades ise kindlaks teha, kui palju ta rõõska piima talub. Kui ei talu, siis ärge tarvitage.
• Rõõsa piima asemel eelista hapupiimatooteid – hapupiim, jogurt, keefir, kohupiim, hapukoor, kõva juust –, sest nendes on vähem laktoosi (bakterid on selle osaliselt lagundanud).
• Söö laktoosivabu või vähese laktoosisisaldusega toiduaineid.
• Piimjates jookides, näiteks soja-, kookos- ja mandlipiimas laktoosi ei ole.
• Hädaabinõuna võid söömise ajal tarvitada laktaasipreparaate.
• Hoidu ravimitest, mis täiteainena sisaldavad piimasuhkrut. Selle kohta saab infot ravimi infolehelt või apteekrilt.
• Range piimata dieedi korral söö kaltsiumivajaduse rahuldamiseks kõva juustu või tarvitage kaltsiumipreparaate.
Kui piimavaba dieet ei aita, peab pere- või mao- ja sooltearstiga (gastroenteroloog) nõu pidama, sest piimasuhkrutalumatus võib omakorda olla tingitud ka teraviljavalgu talumatusest ehk tsöliaakiast.
Mida süüa, kui on laktoositalumatus? 7 nõuannet
Laktoositalumatusega seotud seedehäirete ärahoidmiseks on mitu võimalust.