Hapukapsata jõule ei ole. Hapukapsaga täidetud part ja hapukapsa-šokolaadikook

Pille Petersoo
Hapukapsaga täidetud part. | Juta Kübarsepp

Üks korralik täidetud part sobib jõululauale ideaalselt – eriti siis, kui see on täidetud hapukapsaga. Majonees annab pardile põneva lisamaitse ning rikkaliku leeme. Täidiseks võib kasutada nii ise hautatud kui ka purki pandud praekapsast.

 

HAPUKAPSAGA TÄIDETUD AHJUPART

Neljale kuni kuuele

u 2 kg part
soola ja musta pipart
700 g hautatud hapukapsast
mõned väiksemad sibulad
soovi korral peotäis küüslauguküüsi
200 g head majoneesi

Hõõru part seest ja väljast soola-pipraga.

Kui hautad kapsa ise, siis pane see potti ning hauta umbes 45 minutit, kuni see on poolpehme. Kiirel ajal sobib ka poeriiulilt leitud purgikapsas.

Täida maitsestatud part kapsaga, tõsta ahjupotti selili. Säti sektoriteks lõigatud sibulad ning kooritud küüslauguküüned ümber pardi. Määri part pealt majoneesiga kokku.

Kata ahjupott kaanega. Küpseta 2–2,5 tundi 180-kraadises ahjus, kuni part on kenasti küps. Umbes pool tundi enne küpsetamise lõppu eemalda potilt kaas, et part saaks pruunistuda.

Serveerimiseks lõika part tükkideks, ahjupotti kogunenud leem tõsta kastmekannu. Eraldi taldrikule tõsta leemes küpsenud sibulad-küüslaugud – või püreesta need leeme sisse. Kõrvale paku keedetud või ahjus küpsetatud kartuleid.

Serveerimisel kaunista maitserohelisega (petersell, till).
 

KÖÖGIVILJAVINEGRETT

Soovitame klassikalist vinegrettsalatit Vene köögist, kuhu hapukapsas läheb toorena. Sellisel moel jäävad kenasti alles ka hapukapsas leiduvad vitamiinid ja probiootikumid. Värvikirev vinegrett sobib hästi aastavahetuse pidulauale tavapärase rosolje ja kartulisalati asemele või kõrvale. Sobib ka veganitele!

Kuuele kuni kaheksale

300 g keedetud kartuleid
200 g keedetud peeti
100 g keedetud porgandit
300 g hapukapsast
200 g marineeritud kurki
150 g hakitud sibulat või rohelisi sibulapealseid
maitserohelist (tilli, peterselli)

Sinepi-õlikaste:

5 sl mahedamaitselist õli

2 tl Vene sinepit

0,5 tl 30% äädikat või veidi sidrunimahla

soola, suhkrut, musta pipart

Tükelda keedetud, jahutatud ja kooritud kartulid, peedid ja porgandid õhukesteks viiludeks, ribadeks või kuubikuteks. Lõika kurgid pikuti õhukesteks viiludeks, seejärel ristipidi peenikesteks tikkudeks. Haki sibul peenelt.

Maitsesta aedviljad soolaga, siis lisa sinepi-õlikaste. Sega ettevaatlikult suures kausis läbi.

Lase vähemalt tund aega maitsestuda, siis sega hulka hakitud maitseroheline.

Vinegretile võib soovi korral lisada:

soolatud heeringat (aseta serveerimisel salati peale)

tükeldatud soolaseeni (arvesta u 25 g seeni sööja kohta)

tükeldatud kuumsuitsukala

tükeldatud värsket või magusas lahuses hapendatud õuna

tükeldatud magusat kaunpipart e paprikat (u 100 g ülaltoodud koguse kohta)

 

MULGI KAPSAD

Kas teadsid, et vanade mulkide kapsarooga on imelihtne teha? Mulgikapsaste valmistamiseks on vaja vähe komponente ning roog valmib põhimõtteliselt ise. Ideaalne jahedate talveõhtute roog, mida võib valmistada nii pliidil kui ka ahjus!

Kuuele

1 kg hapukapsast
0,5–1 kg läbikasvanud sealiha (seakülg, kaelakarbonaad vm)
100–150 g odrakruupe või Lõuna-Eesti tangu
5–6 dl vett
1 tl soola
suhkrut

Pane pooled kapsad keedunõusse või ahjupotti. Lisa ampsusuurusteks tükkideks lõigatud sealiha ja pestud kruubid või tangud ning peale ülejäänud kapsad. Kihtide vahele puista soola ja veidi suhkrut, kui kapsad on hapumat sorti.

Lisa nii palju vett (umbes 5–6 dl), et toiduained oleksid napilt veega kaetud. Kata pott kaanega ning hauta tasasel tulel umbes 2–3 tundi, kuni kapsad, kruubid ja sealiha on pehmed. Segada pole vaja! Kui tarvis, maitsesta valmis roog veel soola-suhkruga parajaks.

Kui valmistad mulgi kapsaid ahjupotis, siis arvesta umbes 2–3 tundi 180-kraadises ahjus. Päris lõpus võid potikaane eemaldada, et roog ka veidi jumet saaks.

Kõrvale paku keedetud või ahjus küpsetatud kartuleid. Lihtne ja hea!

520x350_shokohapukapsakook.jpg

Hapukapsa-šokolaadikook.
Juta Kübarsepp

HAPUKAPSA-ŠOKOLAADIKOOK

Ja nüüd midagi põnevat –  hapukapsaga šokolaadikook.

Hapukapsa lisamine koogile võib tunduda kummaline, aga tulemuseks on väga hõrk ja mahlane kook. Tasub proovimist! Eriti kena jääb kook ümmarguses keskelt avaga keeksivormis ehk rõngasvormis. Sobiva vormi leiad nt kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses ning Rakveres Vaala keskuses). Põneva koogi algidee kuulub David Lebovitzile.

Kaheksale kuni kaheteistkümnele

100 g kvaliteetset hapukapsast 
50 g kakaopulbrit
300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,25 tl soola
150 g toasooja võid
250 g suhkrut
3 suurt toasooja muna
1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillisuhkrut
2,5 dl piima

Šokolaadiglasuur:

100 g tumedat (70%) šokolaadi
50 g võid

Kuumuta ahi 160 kraadini. Määri rõngasvorm korralikult võiga ja puista üle kakaopulbriga.

Kui hapukapsas on väga hapu, siis loputa külma veega. Suru hästi kuivaks ja haki terava noaga peeneks.

Sõelu kakaopulber, jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool kaussi.

Hõõru või ja suhkur puulusika või mikseri abil heledaks vahuks. Lisa ükshaaval vahustades munad ja vanill. Lisa või-munavahule kolmandik kuivainesegust, siis lisa pool piimast ja sega läbi. Siis lisa taas kolmandik kuivainesegust, seejärel ülejäänud piim, sega. Lõpuks sega juurde alles jäänud kuivainesegu ning hakitud hapukapsas.

Vala tainas rõngasvormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 160-kraadise ahju keskosas 45–55 minutit, kuni keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis kummuta tordialusele.

Glasuuri tegemiseks sulata väikeses potis ettevaatlikult või ja šokolaad, sega ühtlaseks. Lase veidi jahtuda, siis tõsta lusika abil koogile, lastes glasuuril mööda koogi külgi maha valguda. Soovi korral kaunista punaste marjadega.

Sarnased artiklid