1 pikk sai
määrimiseks võid
peotäis või paar seemneteta rosinaid
paar peotäit riivitud mozzarella juustu
Siirup:
500 ml vett
200 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)
1 kaneelikoor
2–3 nelgitera
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Valmista siirup. Pane vesi, suhkur, nelk ja kaneel väiksesse potti ja kuumuta aeg-ajalt segades keemiseni. Siis keera tuli väiksemaks ning lase siirupil umbes 4–5 minutit podiseda. Tõsta tulelt, lase jahtuda.
Lõika pikk sai umbes 1 cm viiludeks. Määri saiaviiludele võid ja aseta ahjuplaadile. Küpseta ahjus umbes 5–6 minutit, kuni saiaviilud on kergelt kuldsed. (Kui kasutad tahkeid saiaviile, siis pole seda teha vaja).
Määri umbes 20 x 20 cm ahjuvorm võiga. Laota sinna kiht krõbedaid saiaviile, siis poeta peale rosinaid. Tõsta kulbiga peale siirupit, lastes sel aeglaselt saiaviiludesse imenduda. Puista peale riivitud juustu. Siis jälle saiaviilud, rosinad, siirup, riivjuust (olenevalt vormi suurusest võid teha kaks või kolm saiakihti). Immuta ka pealmised saiaviilud hoolikalt siirupiga, siis puista peale riivitud juustu.
Kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus umbes 20 minutit. Eemalda foolium, vajaduse korral puista peale veel veidi riivjuustu ja pane veel viieks minutiks ahju, et roog oleks pealt kenasti kuldne.
Võta ahjust välja, lase veidi jahtuda. Serveeri niisama või näiteks külma piimaga.
Märkused:
Mehhikos kasutatakse selle magustoidu tegemiseks bolillo’ks nimetatavaid kukleid, aga tekstuuri mõttes sobib asendamiseks pikk sai.
Siirup tuleks ideaaljuhul teha suhkruroost keedetud suhkrutükkidest (piloncillo), meie kasutasime tumedat muscovado suhkrut.
Magusale saiavormile lisatakse queso añejo juustu, mida võib asendada Monterey Jacki, mahedama Cheddari või hoopis riivitud mozzarella juustuga.
Peale rosinate võib saiavormi kihtide vahele puistata ka piiniaseemneid või mandlilaaste.