Victoria keeks

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Victoria keeks (Victoria sponge, ka Victoria sandwich) on saanud nime Briti kuninganna Victoria järgi. Kirjutatakse, et pärast oma abikaasa prints Alberti surma 1861. aastal veetis kuninganna Victoria aega Wighti saarel. Et leinast üle saada, hakkas ta teeõhtuid korraldama, kus serveeris just seda keeksi. Nüüd tuntaksegi seda Victoria keeksi nime all. Uuemal ajal lisatakse kahe keeksikihi vahele ka vahukoort või keedukreemi, aga puristid piirduvad moosiga.

200 g toasooja pehmet võid
200 g peeneteralist suhkrut
4 suur muna
200 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Lisaks:
vaarika- või maasikamoosi
tuhksuhkrut või peeneteralist suhkrut

Hõõru toasoe või suhkruga heledaks ja kreemjaks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega jahu, küpsetuspulber ja sool omavahel, soovi korral sõelu läbi. Sega õrnalt või-munavahu hulka.

Määri kaks ühesuurust 24 cm läbimõõduga koogivormi võiga.

Jaota tainas võrdselt kahe vormi vahel ning küpseta 180-kraadise ahju keskosas 25-30 minutit, kuni keeksid on küpsenud. (Ära ava ahjuust esimese 20 minuti jooksul!)

Kontrolli koogi küpsust: keeksipõhjad on valmis, kui need hakkavad vormi servadest lahti tulema, kook tundub pealt katsudes veidi vetruv ja/või koogi keskele torgatud puutikk jääb kuivaks.

Lase paar minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja lase täielikult jahtuda. 

Määri keedis jahtunud põhjade vahele, peale puista tuhksuhkrut või hästi peeneteralist suhkrut.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid