Kaneelirullid

Pille Petersoo
29.09.2021
Juta Kübarsepp

 

Rootslased on juba 1999. aastast tähistanud 4. oktoobril kaneelisaiapäeva (kanelbullens dag), kaneelisaia ülistavad sel päeval ka soomlased (korvapuustipäivä). Nii ongi meil oktoobris kuu koogiks hoopis saiakesed. 

Kaneelirullid

u 36 tk

50 g värsket pärmi
0,5 dl käesooja vett

100 g võid

3 dl piima

0,5 tl soola

85 g suhkrut (u 1 dl)

1 tl uhmris peenestatud kardemoni

550–600 g nisujahu (u 9–10 dl)

 

Täidis:

100 g võid

85 g (Demerara) suhkrut (u 1 dl)

0,5 sl ehk 1,5 tl jahvatatud kaneeli

 

Määrimiseks:

muna

 

Lahusta pärm käesoojas vees.

Sulata või väikeses kausis. Lisa toasoe piim ja vala käesoe segu pärmi hulka. Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.

Kata tainakauss kile või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.

Valmista täidis: sega sulavõi, suhkur ja kaneel. 

Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, jaota kolmeks. Rulli iga osa 23 x 30 cm nelinurgaks. Määri täidisega (kui vaja, valmista täidist juurde) ja keera rulli, alustades laiemast servast. 

Lõika rull 2–3 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad ahjuplaadile. Kata puhta rätikuga ning lase soojas veel umbes 20–30 minutit kerkida. 

Küpseta 200–225° ahjus 10–15 minutit.

 

 

Sarnased artiklid