Safranisaiad

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Kuigi Rootsi safranisaiu lussekatter seostatakse sealmail jõulude avalöögi luutsinapäevaga.

Luutsinasaiakesed

u 30 tk

 

5 dl käesooja piima

tubli näpuotsatäis safraniniidikesi

50 g värsket pärmi

170 g suhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

0,5 tl soola

1 kg nisujahu

250 g maitsestamata toorjuustu

150 g toasooja pehmet võid

kaunistamiseks rosinaid

määrimiseks muna

 

Kuumuta väikeses potis piim soojaks. Lisa safran ning lase kümmekond minutit tõmmata.

Lisa 37 kraadini jahtunud piimale murendatud pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Sega juurde sool, kardemon, suhkur ja pool jahust. Sega ühtlaseks, siis lisa toasoe toorjuust, tükeldatud pehme või ja ülejäänud jahu. Sega ning sõtku tainas ühtlaseks ja elastseks. Kui tainas tundub väga kleepuv, lisa veel lusikatäis või paar jahu.

Kata tainas puhta rätikuga ning lase soojas kohas tund aega kerkida.

Sõtku tainas kergelt läbi. Murra sellest väikesed tainaportsud (u 80 g) ja veereta need kergelt jahusel laual ca 15–20 cm „vorstikesteksˮ. Aseta „vorstidˮ lauale ning keri mõlemast otsast spiraal sisse – siis saad jõulunotsu (julgris). See on kõige lihtsam ja levinum safranisaia vormimisviis, ent sugugi mitte ainuke, nagu juuresolevalt fotolt näha.

Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud või kergelt jahuga üle puistatud ahjuplaadile kerkima.

Kaunista saiakesed rosinatega ja pintselda pealt lahtiklopitud munaga.

Küpseta 220kraadises ahjus umbes 12–15 minutit, kuni saiakesed on kuldpruunid.

Võta ahjuplaadilt, lase rätiku all veidi jahtuda.

Juta Kübarsepp
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid