On tõsi, et plastnõude koostises olevad kemikaalid võivad teatud tingimustes lekkida toidu ja joogi sisse. Sellist imbumist soodustavad mikrolainekiired, kõrgem temperatuur, hoiustatava toidu suurem happesus ja muudki tegurid. Mõned sellised kemikaalid on inimeste tervisele ohtlikud, eriti just riskirühma kuulujatele – väikestele lastele ja rasedatele.
Kaks uuritumat süüdlast siin on bisfenool A (BPA) ja ftalaadid.
Bisfenool jäljendab organismi sattudes naissuguhormooni toimeid, sekkub hormonaalsüsteemi normaalsesse talitlusse ja põhjustab mitmesuguseid kõrvalekaldeid, suurendades seejuures ka erinevate kasvajate riski.
Ka ftalaadid mõjutavad hormoonide toimimist ja tasakaalu ning nendel ainetel võib olla oma osa mitmete tervisemurede, sealhulgas viljatuse kujunemises.
Seega on hea tervise hoidmiseks mõistlik toidu ja joogi kokkupuuteid plastikuga üldiselt vähendada. Siiski on oluline teada, et plastnõusid ja -pakendeid on erineva ohutusastmega ning sellest aimduse saamiseks tuleks uurida eseme põhja alla kolmnurga sisse pressitud taaskasutuskoodi.
* Ohutumale plastikule viitavad numbrid 1, 2, 4 ja 5.
* Vältima peaks plastnõusid, mille alla on pressitud numbrid 3, 6 või 7. Viimastest lekib toidu ja joogi sisse potentsiaalselt ohtlikke kemikaale.
Poodides müüdavad läbipaistvad ja eri mahus sügavkülmakarbid on valmistatud polüpropüleenist (PP, kood 5), millest kahjulikud kemikaalid üldjuhul toiduainete sisse ei leki ning seega olulist ohtu tervisele ei kujuta.
Ohutuse tagamiseks on toiduga kokkupuutuvate plastnõude kasutamisel tähtis silmas pidada mõningaid reegleid.
Uuri plasttoote taaskasutuskoodi – see annab olulist teavet eseme kasutamisega kaasneda võivatest ohtudest.
Kasuta kindlaid anumaid ainult nendele kohasel ja ettenähtud otstarbel, näiteks ära kasuta ühekordseid pakendeid korduvalt.
Pese plastnõusid alati käsitsi. Isegi siis, kui nõudepesumasinasse panek on lubatud, võivad pesuainete ja kuumusega kokkupuude teatud kemikaalide lekkimist kiirendada.
Sobivate toodete õige kasutamine kahandab koostisosade imbumist toidu ja joogi sisse ning vähendab seega ka ohtu tervisele.
Võimaluse korral võiks toidu igapäevaseks hoidmiseks valida siiski klaasist või savist nõud.