Kuidas koriandrit toidus kasutada?

Kodutohter
Koriandri seemned. | Shutterstock

Koriandri õied ja noored viljad on ebameeldiva lõhnaga. Alles vilja valmides saab seeme meeldiva vürtsika maitse ja lõhna.

Viljad meenutavad lõhnalt ja maitselt pähklit ning veidi ka pipart ja apelsinikoort. Olenevalt päritolumaast võib koriandri maitse olla erinev ning ka toitudele annab see üha uusi maitsevarjundeid: on ühteaegu nii magus kui mõru; nii tugevalt vürtsine kui ka mõnusalt pehme. Koriandriseemned on kindlalt gurmaanide maitseaine.

Värskeid noori lehti saab lisada lehe- ja segasalatitele, muna-, hakkliha- ja kalatoitudele. Eriti meeldiva maitse annavad need koos peterselli, tilli, estragoni ja selleriga. Lehti võib talveks ka kuivatada.
Kuivatatud seemnetega aga maitsestame marinaade, riisi-, kaunvilja-, kapsa-, peedi- ja porganditoite ning hoidiseid nendest, samuti liha-kalatoite. Hästi sobib koriander heeringatoitudele.

Hoidistes on koriander samasugune säilitusaine nagu äädikas või sool. Eks seetõttu soovitataksegi lisada terveid seemneid hapendatud köögiviljadele, eriti kapsale.
Nagu ingvergi, sobib jahvatatud koriander magustoitudesse (näiteks riisi-, leiva- või saiavorm; pagaritooted; puuviljatoidud).

Sarnased artiklid