Pidulik praad. Õlleküülik kirssidega

Pille Petersoo
Õlleküülik kirssidega. | Juta Kübarsepp

Igal perel on oma väljakujunenud tava, kuidas valmistada tõelist jõulupraadi. Toredalt pikal pühadeajal on aga pidusid sageli rohkem kui üks. Too menüüsse vaheldust ja valmista midagi erilist!

Küülik ei ole tavapärane jõuluprae algmaterjal, ent väiksemale perele on see igati sobiva suurusega ja tavapärasest veidi erinev valik. Poelettidel on küülikud mitmesuguse suurusega, 900 grammist kuni 1,5 kiloni. Neljaliikmelise pere jaoks võiks osta pigem 1,5kilose küüliku. 

 

Õlleküülik kirssidega
 

1 küülik

veeretamiseks jahu, soola ja pipart

praadimiseks võid ja õli

2–3 sibulat

5 dl tumedat kirsiõlut (nt Puls)

100 g suuri kuivatatud kirsse

1–2 sl punase- või mustasõstraželeed

1 sl hakitud värsket tüümiani

soovi korral rõõska koort

 

Tükelda küülik 6–8 tükiks. Selleks on mitu võimalust. Esmalt eemalda tagumised koivad, siis esimesed. Seejärel lõika ära õhukesed kõhuääred, siis eemalda kääride või terava noa abil lihakerelt ribitükk ning lõpuks lõika sadul 2–3 tükiks. Teine võimalus on alustada samamoodi: esmalt koivad, siis kõhuääred. Seejärel võib fileed ettevaatlikult lahti lõigata (fotol on järgitud seda viimast varianti; ribiosa ning selgroog on hautamise ajal potti lisatud, et maitset tugevdada). 

Maitsesta jahu soola ja pipraga, veereta lihatükke kergelt jahusegus.

Kuumuta paksupõhjalises haudepotis või ja õli. Pruunista lihatükid jaokaupa mõlemalt poolt hoolega. Tõsta taldrikule ootama.

Pane potti viilutatud sibulad. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibulad on klaasjad.

Lisa potti õlu ja pruunistatud lihatükid. Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega ning hauta vaiksel kuumusel umbes tund aega. Hautis on valmis, kui liha kontidelt kergelt eemaldub. Vajaduse korral lisa hautamise ajal veel vett.

Tõsta lihatükid vahukulpi kasutades soojale serveerimisalusele. (Soovi korral püreesta kaste nuimikseriga, siis ei jää sibulatükke näha).

Lisa potti kuivatatud kirsid, sõstraželee ja tüümian. Kui eelistad küülikut koorekastmes, siis võid nüüd lisada potti ka pakitäie rõõska koort. 

Kuumuta umbes viis minutit, kuni kaste on redutseerunud. Maitsesta soola-pipraga ja serveeri koos lihaga.

Sarnased artiklid