Balkani vorstihautis
300 g vorsti
2 sl õli
1 suur õun
1 sibul
1 fenkol (apteegitill)
1 marineeritud kurk
2 dl köögiviljapuljongit
1/2 dl hapukoort
murulauku
1. Tükelda vorst suurteks kuubikuteks ja pruunista potis vähese õliga. Võta pruunistatud vorstitükid potist välja.
2. Koori ja viiluta õun ja sibul. Tükelda ka fenkol ja marineeritud kurk. Pane potti ja kuumuta veidi õlis. Vala puljong peale ja hauta kaane all mõõdukas kuumuses, kuni köögiviljad muutuvad pehmeks ja hakkavad lagunema.
3. Lisa vorstitükid, sega, tõsta pott tulelt ja lase veidi aega maitsestuda.
4. Lõpuks sega hautisse hapukoor ja hakitud murulauk. Serveeri kas kartulipüreega või spargli ja porganditega.
Kreeka vorstivormiroog
400 g küüslaugu- vm maitsestatud keeduvorsti
5 dl keedetud riisi
200 g mozzarella-juustu
2 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt
2 dl hakitud spinatilehti
2-3 tomatit
1/2 sidrunit
(maitsestamata jogurtit)
1. Aja oliiviõli pannil kuumaks. Kuumuta hakitud küüslauguküüned õlis klaasjaks. Lisa hakitud spinatilehed ja jäta need järelsoojuses pehmenema.
2. Kalla ka riis pannile, lase veidi soojeneda, sega kergelt spinatiga ja kalla segu ahjuvormi.
3. Lõika vorst, juust ja tomatid viiludeks ning sega need järgimööda riisi hulka. Küpseta 200° ahjus 30 min.
4. Kui vormiroog on küps, maitsesta see sidrunimahlaga või sega sidrunimahl maitsestamata jogurtiga kastmeks.