Väärtuslik must sõstar

Asta-Virve Libek
Ave Kikas
'Asker'. | Autor

Mustasõstrapõõsaid valides või uuendades tasub eelistada Eestis aretatud heade maitseomadustega, talvekindlaid, haigustele ja kahjuritele vastupidavaid sorte.

Mustasõstramarjad on hinnatud rikkaliku C-vitamiini ja teiste bioaktiivsete ainete sisalduse tõttu, neil on suur dieetväärtus. Kui süüa iga päev neid marju, siis kaob vajadus kasutada toidulisandeid. Endistel aegadel oli must sõstar rohkem mahla jaoks ja dessertmarjana teda liiga hapu ning spetsiifilise maitse tõttu eriti ei hinnatud. Viimastel aastatel on aga kogu maailmas üha enam teadvustatud musta sõstra tervistavat mõju inimorganismile, mistõttu soovitatakse seda väärtuslikku dieetmarja süüa nii hästi värskelt, külmutatult kui ka töödeldult. Ka sordiaretajad on teinud selle nimel tööd, et aretada sorte, mis ahvatleks neid värskelt tarbima.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid