Kas lodjapuu vilju võib süüa?

Kaja Kurg
Shutterstock

Paljudel, kellel kasvab aianurgas harilik lodjapuu punetavate marjakobaratega, tekib küsimus, kas marjad on söödavad.

On küll. Erepunased mahlakad viljad valmivad septembris ja püsivad okstel isegi pärast lehtede langemist. Mahlakas viljas on üks suur lapik seeme. Värske vili on mõru, pärast öökülma muutub maitse paremaks. Sügavkülma pandud ja üles sulanud viljade maitse meenutab jõhvikaid.

Viljades on palju C-vitamiini ja muid kasulikke ühendeid. Nii värsketest kui ka kuivatatud viljadest tee leevendab migreeni, alandab vererõhku ja tugevdab südant. Koos meega on need heaks köharohuks ja külmetuse peletajaks. Viljadest saab maitsvaid hoidiseid.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid