Spetsialist annab nõu: milliseid oa- ja hernesorte võiks aeda külvata

kodus.ee
Hernes on meie aedades väga hinnatud ja armastatud kaunvili. | Shutterstock

Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Ingrid Bender soovitab Jõgeval aretatud sorte.

Põlduba Vicia faba ’Jõgeva’. Hea maitsega põlduba. Seeme keskmise suurusega, kest õhuke. Seeme jõuab valmida ka jahedatel suvedel. Kõrge proteiinisisaldusega.

 

1jogeva.jpg

'Jõgeva'
Tootja

Aeduba Phaseolus ’Vaia’. Madalakasvuline (35–45 cm). Sort on varane, tärkamisest küpsuseni kulub 60 päeva. Kaun kiududeta, lame-silinderjas, heleroheline, kergelt kaardunud, pikkus kuni 16 cm. Maitse väga hea. Sobib konserveerimiseks. Vastupidav aedoa-kaunakõrbusele.

 

2vaia.jpg

'Vaia'
Tootja

Aeduba Phaseolus ’Lemmik’. Keskmise kõrgusega (40–50 cm) suuresaagiline põõsasaeduba. Varane, tärkamisest tehnilise küpsuseni kulub 60 päeva. Kaunad pikad, kiududeta, seinad paksud. Väga hea maitsega. Toored kaunad rohelised, valminud seemned helepruunid.

 

3lemmik.jpg

'Lemmik'
Tootja

Aedhernes Pisum sativum

Aedhernesordid on järjestatud valmimise järgi, kõige varasem on esimene.
’Valma’. Kõige varem valmiv (40–45 päeva) madalakasvuline sort (35–55 cm). Maitse hea. Kaun keskmise suurusega, terava tipuga, teri 6–9. Herne-laikpõletiku kindlus keskmine.

 

4.1valma.jpg

'Valma'
Tootja

’Virges’. Saagikas poolkõrge (60–80 cm) uus sort. Varane, tärkamisest tehnilise küpsuseni kulub 43–50 päeva. Maitsev. Kaun terava otsaga, veidi kaardus, teri kuni 10. Herne-laikpõletiku kindlus hea.

 

5virges.jpg

'Virges'
Tootja

’Erme’. Saagikas poolkõrge (65–90 cm) keskvarane sort, tärkamisest küpsuseni kulub 46–57 päeva. Kaun keskmine, terava otsaga, teri 8–9. Maitse hea. Herne-laikpõletiku kindlus hea.

 

6erme.jpg

'Erme'
Tootja

’Aamisepp’. Kõrgekasvuline (140 cm) keskvarane sort. Maitsev. Tärkamisest küpsuseni kulub 50–60 päeva. Annab kaunu pika aja jooksul. Kaunad suured, tömbi otsaga, suuri teri kuni 8. Herne-laikpõletiku kindlus hea.

 

7aamisepp.jpg

’Aamisepp'
Tootja

’Herko’. Saagikas poolkõrge (65–100 cm) keskvalmiv sort. Maitse hea. Kaun keskmine, tömbi otsaga, teri 6–8. Sobib konserveerimiseks. Herne-laikpõletiku kindlus hea.

 

8herkoi.jpg

’Herko’
Tootja

’Looming’. Väga saagikas madalakasvuline sort (50–60 cm). Maitse väga hea. Keskvalmiv, tärkamisest tehnilise küpsuseni kulub 60–70 päeva. Kaun keskmine, terava otsaga, teri kuni 11. Herne-laikpõletiku kindlus keskmine.

9looming.jpg

’Looming’
Tootja

Sarnased artiklid