6-8 sööjale
Tarvis läheb:
2 liitrit värskeid seeni (narmik- või kukeseened, austerservikud, šampinjonid)
1 dl oliiviõli
1 sl võid
¼ pakki värsket pärmi
1 tl mett
4 dl speltanisujahu
5 dl nisujahu
2 tl soola
3-4 dl jämedalt riivitud juustu
Tükelda seened parajaks, pane praepannile ja kuumuta, kuni niiskus on välja aurunud. Lisa veidi oliiviõli ja tükike võid ning prae seened ilusti kuldpruuniks. Maitsesta soola ja pipraga ning pane kõrvale.
Murenda pärm kaussi, vala peale ½ dl leiget vett, lisa mesi ja sega. Pane kauss sooja ja lase seista umbes 10 min, kuni pärm hakkab veidi „mullitama“. Lisa 5,5 dl leiget vett ja hakka tasapisi jahu hulka segama (lisa jahu vähehaaval, nii et see pärmiveega korralikult seguneks). Lisa ka sool.
Pane tähele, et taigen peab olema veniv ja kerge, seepärast on oluline jahu vähehaaval lisada, et seda just paras jagu saaks – see paras hulk võib aga olla kord suurem, kord väiksem.
Sea ahi 225° peale. Lase taignal 20 min kerkida, siis tõsta see jahuga ülepuistatud lauale. Jaga taigen 4-6 suuremaks või 8-10 väiksemaks tükiks.
Laota 2 ahjuplaadile küpsetuspaber ja pintselda sellele oliiviõli. Pööra iga taignatükki jahu sees ja venita neid ettevaatlikult käte vahel suuremaks.
Paiguta väljavenitatud pitsapõhjad õlisele küpsetuspaberile, nii et need katavad umbes poole küpsetusplaadist. (Võid ka põhjad 2 suureks pitsaks kokku panna.) Suru ja venita pitsapõhju veel laiemaks ja õhemaks – need peavad olema võimalikult õhukesed. Kui taigen on õline ning pitsapõhjad soovitud suuruse ja paksusega, siis kata need seente ja juustuga.
Pane pitsad ahju ja küpseta umbes 7 min, kuni nad on kuldpruunid ja krõbedad.
Serveeri eelroaks või siis lisandiks näiteks kukeseenesupi juurde.