Pa amb tomàquet - tomativõileib

kodus.ee
Mahlakalt küpse tomati võileib viib keele alla. | Shutterstock

Itaallaste bruschettat teavad nüüdseks ilmselt kõik eestlased, ent oma suvine tomativõileib on
ka hispaanlastel, täpsemalt küll katalaanidel. Katalaanid kasutaksid selle suupiste valmistamisel
pan de cristal nimelist saia, ent sobib ka krõbeda koorikuga pikk sai või hea ciabatta.

Tarvis läheb:

* head juuretisesaia või nisuleiba
* küüslauku
* hästi küpset tomatit
* meresoola
* külmpressitud oliiviõli

Soovi korral:
Jamon Serrano sinki
ja/või anšoovist

Lõika nisuleib või juuretisesai paksudeks viiludeks, soovi korral rösti esmalt. Lõika küüslauguküüs pooleks ja hõõru seda saia- või nisuleivaviilule.

Edasi võib toimida kahel moel:
Lõika tomat pooleks, lase liigsel tomatimahlal välja valguda. Nüüd hõõru tomatipoolikut, lõikepool allpool, vastu saiaviilu, nii et viljaliha saia külge jääks. Riputa saiale veidi meresoolahelbeid ja nirista peale veidi oliiviõli.
Lõika tomatid pooleks, riivi jämeda riiviga kaussi. Maitsesta saadud tomatipudi soola ja oliiviõliga.
Tõsta igale saia- või leivaviilule tomatisegu ja naudi kohe.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid