Kes varjab end tegelikult hiina kapsa nime all? Kuidas seda hiina imet kasvatada?

Kaja Kurg
Meil on see köögivili tuntust kogunud pigem köögis kui aias, ent tema kasvatamine on siingi võimalik. | Shutterstock

Vale nime all esinev taim on tegelikult hoopis pekingi kapsas ehk pekingi lehtnaeris Brassica rapa ssp pekinensis. Enamik inimesi tunneb pekingi lehtnaerist kui hiina kapsast, selle nimega ostavad teda poest isegi botaanikud.

Suurem osa sellest poodi jõudvast köögiviljast tuuakse mujalt sisse just selle nimega. Pekingi kapsas moodustab õrna ja koheva pea, õige hiina kapsas Brassicarapa ssp chinensis ehk paksoi pead ei moodusta, temal tarvitatakse lihakaid leherootse.

Pekingi kapsas kui toidutaim oli tuntud juba 5.sajandil Hiinas, kus ta oli hinnatud pehme maitse, kiire kasvu ning valmistamisviisi poolest. Aasia köögis on ta koos teiste kapsa- ja lehtnaerivariatsioonidega väga laialt levinud.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid