Iga päev tuleks süüa 5 portsjonit puu- ja köögivilja päevas. Mida see aga täpsemalt tähendab?

kodus.ee
Puu- ja köögiviljad on ka heaks vahepalaks, kuna sisaldavad üldjuhul vähe rasva, kuid rohkelt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid | Shutterstock

Me kõik oleme kuulnud, et toitumisteadlased soovitavad süüa 5 portsjonit puu- ja juurvilja päevas. Kui suur on aga üks portsjon ning milliseid viljad portsjonite lugemisel arvesse lähevad? 

Millised puu- ja köögiviljad lähevad arvesse?

Arvesse lähevad peaaegu kõik puu- ja köögiviljad, nii värsked, külmutatud, konserveeritud kui ka kuivatatud. Arvesse lähevad ka kõik täismahlad

Klaasitäis puu- või köögiviljatäismahla või mehu on 1 portsjon. Mahl ei sisalda peaaegu üldse kiudaineid, seega arvesta mahla alati ühe portsjonina, ükskõik, kui palju sa seda ka jood.

Kuivatatud puuvilju ei soovitata süüa rohkem kui 1 ports päevas,sest need sisaldavad palju rohkem energiat kui värske puuvili.

Suppides, hautistes ja võivleival olevad köögiviljad lähevad kõik päevaportsjonite arvestusse.

 

Millised puu- ja köögiviljad ei lähe arvesse?

Arvesse ei lähe kartulid ning bataadid, sest need kuuluvad tärklist sisaldavate toiduainete hulka.

Ka vitamiinid ja mineraalsed toidulisandid ei lähe arvesse, kuna ei sisalda kiudaineid.

 

Kui suur on üks portsjon?

Üheks portsjoniks arvestatava puu- või köögivilja kogus on tegelikult hämmastavalt väike. Üks portsjon on umbes 140 grammi või üks suur peotäis.

Üks ports päevanormist on näiteks:

* 1 suur peotäis viinamarju

* 2-3 konservvirsiku poolikut

* 5 kuivatatud aprikoos

* 1 klaas täismahla

* 1 klaas marju

* 1 keskmine õun või pirn

* 7 suurt maasikat

* 1 apelsin

* 2 mandariini

* 1 keskmine bananaan

* 2 peotäit värskeid köögivilju

* 2 keskmist porgandit

* 2 keskmist hapukurki

* 4-5 brokoliõisikut

* 1 tomat

 

Lihtsaid võimalusi oma 5 portsu ärasöömiseks

Oma menüüd ei pea täielikult muutma. Nipp on selles, et tuleb avastada, millised puu- ja köögiviljad sulle kõige rohkem meeldivad, isegi kui sa neid ävga sageli ei söö. Mõtle välja, kuidas saaksid neid sagedamini süüa ning peagi avastad, et söödki neid märkamatult viis korda päevas.

Banaan hommikusöögi juurde

Viiluta oma kaerahelbepudru peale ära üks suurem banaan. Banaan sobib pudruga suurepäraselt ning nii saad ka ühe portsjoni puuvilja kirja. Kui armastad hommikuks müslit piima piima või jogurtiga, võid samuti ühe viilutatud banaani oma kaussi lisada.

Võta tööle kaasa energiat andev amps

Näiteks võid tööle kaasa võtta peotäie kuivatatud aprikoose. Kui need sulle maitsevad, kuluvad need kindlasti ka tööpäeva jooksul marjaks ära. Kuivatatud puuvilju on mõnus nosida nii kodus, kontoris kui ka reisil ja nii saadki hõlpsasti 1 puuviljaportsu söödud.

Muuda oma tavaline õhtusöök pisut mitmekesisemaks

Kui  kartulid koos meelepärase lihatootega on sinu tavaline õhtusöök, saad sinna hõlpsasti juurde lisada portsjoni või kaks köögivilja. Brokoli keeb kiiresti ning sobib suurepäraselt liharoogade juurde. Juba 4-5 õisikut on 1 portsjon!

Hea lihtne viis rohkem köögivilju tarbida on ka siis, kui valmistad suure kausitäie endale meelepärast salatit. Nii saad järgnevatel söögikordadel sealt alati veidike salatit oma taldrikule võtta ja seda isegi siis, kui parajasti on kiire. Puu- ja köögiviljad on ka  heaks vahepalaks, kuna sisaldavad üldjuhul vähe rasva, kuid rohkelt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Nii saad näiteks beebiporgandeid, kurgisektoreid või õuna süües näljatunnet pisut kauemaks eemale peletada ilma, et see kehakaalule liiga teeks.

Sarnased artiklid