Hakkame ise leiba ja saia küpsetama! 5 põnevat retsepti
kodus.ee
Hapukad pohlad annavad leivale omapärase maitse. Siia sobivad väga hästi ka külmutatud pohlad, aga need tuleb enne taignasse lisamist üles sulatada. | Shutterstock

Ei ole midagi paremat omaküpsetatud leivast-saiast! Vahelduseks proovi neid oivalisi retsepte, kus võid maitseks kasutada ka marju, puu- ja köögivilju. Naudi põnevaid maitseid! Kui sul veel oma juuretist ei ole, pole hullu: need leivad on tehtud poepärmiga.

Rukkileib pohladega


2 pätsikest

50 g pärmi
5 dl vett
50 g sulavõid
2 tl soola
1 sl vedelat mett
7 dl jämedat rukkijahu
6 dl nisujahu
200 g pohli
1 lahtiklopitud muna
1 sl linaseemneid (võib ka ilma nendeta)

Murenda pärm kaussi või köögikombaini. Soojenda vesi käesoojuseks ja vala pärmile ning sega, kuni pärm on lahustunud.

Lisa sulatatud või, sool ja mesi ning sega korralikult.

Sõtku hulka (või sega kombainiga) algul rukki- ja siis nisujahu. Veidike jahu jäta pätside vormimiseks.

Sõtku taignat 10 minutit käsitsi või 5 minutit masinas. Lisa pohlad ja sega ettevaatlikult taignasse, nii et marjad liiga katki ei läheks.

Pane taigen kohta, kus pole tuuletõmbust, kata rätiga ja lase 45 min kerkida. Vahepeal määri kaks küpsetusvormi võiga.

Jaga taigen kahte ossa ja vormi pätsideks. Pane pätsid vormidesse ja lase veel umbes 30 min kerkida.

Sea ahi 175° peale. Pintselda vormides pätsid lahtiklopitud munaga üle ja puista linaseemned peale. Küpseta alumisel ahjuvõrel 1 tund 20 minutit.

Lase ahjust võetud leibadel vormis jahtuda (kui suudad).

Proovi paar päeva seisnud leiba ka röstitult ja võta juurde head juustu. Mmm…
 


Porgandi-apelsinikuklid


20 tk

50 g pärmi
5 dl piima
50 g sulavõid
2 tl soola
1 sl toorsuhkrut
13-14 dl täisteranisujahu
2 suurt riivitud porgandit
1 apelsinilt riivitud koor
1 lahtiklopitud muna
veidi päevalilleseemneid (kui soovid)

Murenda pärm kaussi või köögikombaini. Soojenda piim käesoojuseni ja vala pärmilele, sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa sulatatud või, sool ja suhkur. Sega korralikult.

Sõtku (või sega masinaga) vähehaaval taignasse jahu. Veidike jahu jäta kuklite vormimiseks.

 Riivi porgandid. Pese apelsin hoolikalt üle ja riivi sellelt koor. Sega riivitud porgandid ja apelsinikoor taignasse. Sõtku taignat 10 minutit käsitsi või 5 minutit masinaga.

Pane taigen kohta, kus pole tuuletõmbust, kata rätiga ja lase 45 min kerkida.

Sõtku kerkinud taigen veel kergelt läbi, jaga kahte ossa ja vormi kaks pikergust pätsi. Lõika mõlemad pätsid kümneks tükiks, vormi need kukliteks, lao ahjuplaadile ja lase seal 30 minutit veel kerkida.

Sea ahi 225° peale. Pintselda kuklid lahtiklopitud munaga üle ja riputa päevalilleseemneid peale.

Küpseta 10–12 min keskmisel ahjuvõrel.

Toredad einekuklid maitsevad kõige paremini äsja ahjust võetult, eriti veel hea juustuga.

 

Speltasepik õunamahla, kuivatatud ploomide ja kreeka pähklitega

 

50 g pärmi
5 dl õunamahla
1 sl soola
½ dl rapsiõli
10 dl speltanisujahu
3–4 dl täisteranisujahu   
100 g kuivatatud ploome
100 g puhastatud kreeka pähkleid
 lahtiklopitud muna
soolahelbeid

Murenda pärm kaussi või köögikombaini. Soojenda õunamahl käesoojuseni, vala pärmile ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa sool ja õli ning sega korralikult.

Sõtku (või sega masinaga) vähehaaval taignasse jahu. Veidike jahu jäta pätside vormimiseks.

Tükelda ploomid peeneks ja lisa koos puhastatud kreeka pähklitega taignasse.

Sõtku taignat 10 minutit käsitsi või 5 minutit masinaga.

Pane taigen kohta, kus pole tuuletõmbust, kata rätiga ja lase 45 min kerkida.

Sõtku kerkinud taigen veel kergelt läbi, jaga kahte ossa ja vormi kaks ümmargust pätsi. Lase taignapätsidel veel 30 minutit rätiku all kerkida.

Sea ahi 150° peale. Pintselda pätsid lahtiklopitud munaga üle ja riputa soolahelbeid peale. Küpseta alumisel ahjuvõrel umbes 90 min.

Kui ploomid kipuvad kõrbema minema, võid katta pätsid fooliumiga.

Oivalises mahlakas küpsetises on tunda kreeka pähklite, õunte ja kuivatatud ploomide maitset.

 

Aprikoosileib


2  leiba

Aprikoosileivad valmivad hõlpsamalt ja kiiremini kui teised küpsetised, sest pärmi asemel kasutatakse siin küpsetuspulbrit.

3 dl purustatud rukkiteri
3 dl müslit
8,5 dl nisujahu
2,5 dl purustatud linaseemneid
1,5 dl nisukliisid
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g kuivatatud aprikoose
1 liiter hapupiima
1 dl heledat vedelat mett
 

Kuumuta ahi 150° peale.

Sega kokku kuivained.

Tükelda aprikoosid, sega hapupiima ja meega ning lisa taignasse.

Võta kaks pikergust neljakandilist vormi ja määri need võiga. Pane taigen vormidesse.

Küpseta umbes 90 min.

 

Külmas kerkinud sidrunikuklid artišokiga

10 tükki

25 g pärmi
3 dl vett
1/5 dl sidruni-oliiviõli
2 tl soola
8 dl nisujahu
5 õlis konserveeritud artišokisüdant

Murenda pärm külma vette ja sega kuni see on lahustunud.

Lisa oliiviõli, sool ja vähehaaval segades jahu.

Lase artišokkidelt suurem osa õlist ära nõrguda ja tükelda need. Sega ka need kaussi ja sõtku taignasse.

Vormi taigen pikerguseks rulliks ja lõika 10 kettaks. Pane need ahjuplaadile või vormidesse ja lase u 10 tundi külmas kerkida.

Sea ahi 200° kraadi peale ja küpseta keskmisel ahjuvõrel 10–12 min.  

Kui teed taigna hommikul ja lased sel päev läbi külmas seista (u 10 tundi), saad õhtusöögiks värskelt küpsetatud krõbeda koorega kuklid. Kui aga jätad sidruni ja artišoki välja ning lased taignal kerkida üle öö, saad suurepärased hommikueineleivakesed!

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid