Eedeni aia klassika. Hollandi õunakook

Pille Petersoo
Hollandi õunakook. | Juta Kübarsepp

Mõnus kaneelise rosina-õunatäidisega küpsetis Hollandse appeltaart, kus osa tainast jäetakse piruka kaunistamiseks.

Kuuele kuni kaheksale

Tainas:

300 g nisujahu või speltapüüli
200 g külma võid
125 g suhkrut
näputäis soola
1 muna

Täidis:

100 g suhkrut
100 g rosinaid (seemneteta, heledaid ja tumedaid)
1 tl jahvatatud kaneeli
2 sl riivsaia
3–4 suurt hapukat õuna

Valmista tainas: sega jahu ja sool, lisa suhkur ning haki juurde külm või. Lisa lahtiklopitud muna (jäta u 1 sl munasegu määrimiseks). Sõtku tainas ruttu ühtlaseks ja pane külmikusse.

Valmista täidis: koori õunad, eemalda südamik ning tükelda. Loputa rosinad. Sega õunad, rosinad, suhkur ja kaneel.

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.

Rulli ⅔ tainast õhukeseks ja vooderda sellega koogivormi põhi ja servad. Puista tainale riivsai ning kata õuna-rosinaseguga. Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ja lõika 1,5 cm laiusteks ribadeks. Aseta tainaribad risti-rästi koogi peale ja servadele. Määri pealt munaga.

Küpseta 180-kraadises ahjus 45–50 minutit, kuni kook on kuldpruun. Lase koogil veidi vormis jahtuda, siis tõsta restile jahtuma.

Serveeri jahtunult, kõrvale võid pakkuda vahukoort.

Sarnased artiklid