Ahjuõunad kaera-mandlitäidisega
4 kõvemat sorti õuna
Täidis:
50 g võid
2 sl tumedat suhkrusiirupit
2 sl kaerahelbeid
2 sl mandlilaaste
Kastmeks:
Vahukoort, vaniljejäätist või toorjuustu
Lõika õuntel „kaas” pealt ja uurista õõnsus täidise jaoks.
Määri õõnestatud (aga koorimata) õunad pealt võiga ja aseta lõikepinnaga allapoole küpsetuspaberiga kaetud ja võiga määritud ahjuplaadile.
Küpseta 200º ahjus umbes 20 minutit.
Sulata või väikeses potis. Lisa siirup, kaerahelbed ja mandlilaastud ning kuumuta väikesel tulel 5 minutit.
Jaga täidis õuntesse, lisa meelepärane kaste, aseta „kaaned” peale ja serveeri kohe!
Martsipaniga täidetud ahjuõunad vanillikastmega
6 suuremat hapukat talveõuna
120 g martsipani
3 sl 35% rõõska koort
kaneeli
serveerimiseks vanillikastet
Lõika õunad põikipidi pooleks ja uurista mõlemast poolest seemnekojad välja nii, et põhi jääb alles.
Suru martsipan kahvliga pehmemaks ja sega koorega. Tõsta segu lusikaga õunapoolikutesse. Riputa pinnale kaneeli ja hakitud pistaatsiapähkleid. Tõsta õuna varrega pool kaaneks peale.
Küpseta õunu 200 kraadi juures u 15 minutit.
Serveeri soojalt koos vanillikastmega.
Vanillikaste
1 muna või 2 munakollast
2–3 sl suhkrut
mõni tera soola
1 kuhjaga sl maisitärklist
4 dl täispiima või kohvikoort
1 sl vanillisuhkrut
Hõõru muna suhkruga lahti, lisa sool, tärklis ja piim või koor. Kuumuta hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja korraks vulpsatab. Siis tõsta see otsekohe tulelt. Sega hulka vanillisuhkur ja jahuta pidevalt vispliga segades (jahtumise kiirendamiseks võid nõu asetada jää peale). Kui jätta lihtsalt seistes jahtuma, võib muna tükki tõmmata.
Ahjuõunad mandli-iirisekattega
6 suuremat hapukat talveõuna
50 g mandlilaaste
50 g võid
2 dl fariinsuhkrut
1 sl kartulitärklist
2 dl 35% rõõska koort
serveerimiseks vanillijäätist või külma vahukoort
Poolita õunad ja eemalda südamikud.
Laota õunapoolikud võitatud ahjuvormi, lõikepind allpool.
Sega ülejäänud ained potis, kuumuta keemiseni ning vala õuntele.
Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda, kõrvale paku pehmet vanillijäätist või külma vahustatud koort.
Retseptid Nami-nami.ee, kodus.ee