Piparkoogid sinihallitusjuustuga, karamellimandlid ja pitsküpsised

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Piparkook ja sinihallitusjuust on tõeliselt põhjamaine jõulukooslus. See siin polegi retsept, vaid pigem meeldetuletus, et selline suupiste sobib imehästi näiteks glögi kõrvale.

Vaja läheb:

väikseid piparkooke

kuivemat sinihallitusjuustu (Valio Aura, Danish Blue Gold vms)

Laota piparkoogid vaagnale, lõika sinihallitusjuustust viilud ja aseta need piparkookidele.

Soovi korral kaunista näiteks viinamarjapooliku, hurmaaviilu või Kreeka pähkliga, aga maitseb hästi ka niisama.

 

Safrani-kaera pitsküpsised

Rootsis jõulude ajal populaarsed kaeraküpsised.

u 30 tk

75 g võid

0,25 g safranit

1 dl peeneid kaerahelbeid

1 dl nisujahu (u 60 g)

1 dl suhkrut (u 85 g)

2 sl vahu- või kohvikoort

2 sl heledat siirupit

näpuotsaga küpsetuspulbrit

 

Kuumuta ahi 175 kraadini.

Sulata või potis.

Võta pott tulelt, lisa safran ja seejärel ülejäänud ained ning sega ühtlaseks.

Tõsta teelusikaga või pritsi pritskoti abil umbes 30 tainaportsu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. (Korraga mahub ahjuplaadile u 10 küpsist, nii et küpseta jaokaupa – jäta küpsiste vahele ruumi, sest need vajuvad küpsedes üsna laiali.)

Küpseta 175° ahju keskosas 5–7 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Lase küpsistel veidi jahtuda, siis libista need küpsetuspaberilt küpsisevaagnale.
 


Karamellimandlid

Lihtne magus suupiste niisama krõbistamiseks.

200 g terveid mandleid

100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)

0,5 dl vett

Pane mandlid suurele kuumale pannile, rösti minut-paar, kuni mandlid on aromaatsed. Ära kõrveta!

Puista peale suhkur ning vala pannile vesi. Sega mandleid ja suhkrut pidevalt puulusikaga, kuni mandlid on karamellised.

Kalla mandlid ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase jahtuda. Sega jahtumise ajal paar korda.

 

Sarnased artiklid