Seapraad jõhvikakastmega

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Armastatud Briti toidukirjutaja Nigel Slateri retseptiidee. Mina kasutasin kamaraga välisfileed. Kui sul on pöördõhuga ahi, siis kasuta umbes 20 kraadi võrra madalamaid temperatuure. 

1 kg sea välisfileed, kamaraga
1 sl oliivi- või rapsiõli
suur näpuotsatäis köömneid
1 sl hakitud rosmariini
10 musta pipra tera
soola

Jõhvikakaste:
350 g jõhvikaid
1 apelsin
6 kadakamarja
75 g suhkrut
60 ml e 4 sl portveini

Kuumuta ahi 220 kraadini.

Lõika apelsinilt laiad õhukesed kooreribad, siis haki need peenikesteks „tikkudeks”. Vajuta kadakamarjad noaseljaga lapikuks. 

Pane jõhvikad potti, lisa suhkur, apelsinikoore ribad, pressitud apelsinimahl, kadakamarjad ja suhkur. Kuumuta keemiseni ning lase podiseda umbes 5 minutit, kuni jõhvikad on katki keenud. Lisa portvein, kuumuta veel minut aega. Tõsta pott tulelt. 

Lõika seakamar terava noaga viiludeks, aga ära täitsa läbi lõika. (Seejärel võid kamara välisfilee küljest lahti lõigata – mulle tundub, et nii jääb kamar krõbedam, aga see ei ole hädavajalik samm.) 

Tambi uhmris oliiviõli, köömned, rosmariin, sool ja must pipar pastaks. Määri sealihale (kui lõikasid kamara lahti, siis määri maitseainesegu ka kamara alla). 

Küpseta 20 minutit 220-kraadises ahjus, siis keera ahi 200 kraadi peale ja küpseta veel 30–40 minutit, kuni liha on peaaegu läbi küpsenud. 

Võta liha ahjust välja, tõsta jõhvikakaste pannile ning küpseta veel 15 minutit. Siis keera kuumus maha, lase lihal veidi seista. 

Lõika viiludeks. Serveeri näiteks kartulitega. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid