KÜÜSLAUGUMOOS
200 g küüslauku
1 dl õli
1 dl suhkrut
1 dl mett
2 sl veiniäädikat
1 tl soola
1. Purusta küüslauk.
2. Sega kõik ained kokku ja lase vähemalt
1 päev seista.
3. Säilita külmkapis.
Huvitav lisand liha- ja juustutoitudele, kartulile ja vorstidele.Võib määrida röstsaiale või -leivale.
TŠILLIMOOS
800 g küpseid tomateid või purustatud tomati konservi
400 g punast paprikat
4–6 punast tšillit
6–8 küüslauguküünt
1 sibul
1 tl soola
1 tl musta pipart
2 tl punet
½ dl äädikat
1 pakk (330 g) Dansukkeri marmelaadisuhkrut
1. Pane tomatid 30–60 sekundiks keevasse vette.
2. Vala vesi ära ja jahuta tomatid külma jooksva vee all. Eemalda nendelt koored.
3. Tükelda tomatid. Võib kasutada ka purustatud tomati konservi.
4. Tükelda paprikad, tšilli, sibul ja küüslauk ning lisa maitseained peale äädika.
5. Keeda 30 min. Lisa äädikas ja marmelaadisuhkur. Kuumuta ning keeda veel 5 min, vahepeal segades.
6. Jahuta natuke, pane purkidesse ja säilita külmkapis.
Sobib grillitud liha ja vorstide või burgeritega.
KONJAKISINEP
2,5 dl Colman’si sinepipulbrit
3 dl suhkrut
1 sl kartulijahu
2 kanamuna
4–5 dl rõõska koort
2 tl valge veini äädikat
1 dl õunamahla
4 sl konjakit või brändit
1. Sega potis sinepipulber, suhkur ja kartulijahu.
2. Klopi juurde rõõsk koor, õunamahl ning muna.
3. Kuumuta segu pidevalt vispliga segades, kuni see pakseneb ja hakkab mulksuma.
4. Tõsta pott tulelt ning lase jahtuda. Maitsesta veiniäädika ja konjakiga.
5. Jaota purkidesse ning lase paar päeva külmkapis maitsestuda.
Ebaküdoonia mahl ja marmelaad
1. Seemnetest puhastatud ebaküdooniatele (suvaline kogus) valada peale viljadega tasa keev vesi. Keeta, kuni need on pehmed. Siis lasta umbes 15 min seista ja kurnata läbi marli.
2. Saadud mahlale lisada maitse järgi suhkrut, lasta keema ja panna kuumalt pudelisse.
Sobib joogi valmistamiseks, lihale marinaadiks, tarretiseks.
3. Viljasegu ajada läbi tiheda sõela, nii et kestad ja koored jäävad alles. Siis lisada suhkrut, lasta keema ja panna kuumalt purki. Jahtudes muutub segu tugevaks tarretiseks.
Soovi korral võib püreed ka maitsestada, aga ebaküdoonia on isegi teravamaitseline. Kõlbab lisandiks külmlauale, juustude juurde, maiuseks.
4. Seemned võib kuivatada ja purustada. See on mandli asendaja magustoitudesse, küpsetistesse.
Estragoniäädikas
Panna estragoni varred koos lehtedega pudelisse, peale valada natuke lahjendatud 30% äädikat. Seisab kaua.
Kasutades lahjendada.