NIPID! Pärmitaina muundumised

kodus.ee
Shutterstock

Lihtsate asjadega võib küpsetamisel lõpptulemust muuta.

• Võid piima asemel vedelikuna kasutada vett, mahla kaera- või sojapiima.

• Võid asendada 2–3 dl nisujahu rukki- või kaerajahuga või kaerahelvestega.

• Kõge tugevama vahu saab toasoojadest munadest. Võta munad aegsasti tuppa soojenema.

• Mandlid võid asendada alati pähklitega ja vastupidi.

• Fariinsuhkur annab küpsetistele mahlakust ja karamelli lõhna.

• Kama on kiudainerikas. Paar supilusikatäit kama korvab päevase kiudaine vajaduse.

• Pärm hakkab kerkima kõige paremini käesoojas vedelikus. Pärmitaigen kekib ka külmkapis, kuid oluliselt aeglasemalt. Kui taigna vedelik on üle 45-kraadi – pärm sureb.

• Kuivpärm vajab kekima hakkamiseks 45-kraadist vedelikku.

• Külmkergitus külmikus teeb taigna aroomikamaks.

• Käärimist saab kiirendada, kui asetad taigna kausiga kraanikaussi sooja vette.

•  Maitsesta koogitainast vastavalt soovile: kardemoniga (1 tl), riivitud apelsini- või sidunikoorega 2–3 tl), kaneeliga (1 tl), ingveriga (1 tl) või mõrumandliõliga (mõni tilk).

• Kui lisad taignale 1 dl pühklipuru – saadki pähklikoogi.

• Tee šokoladikook. Asenda ½ dl jahu kakaopulbriga ja kaunista šokolaadiglasuuriga.

Sarnased artiklid