Mida teha paprikaseemnetega?

Kodutohter
Kibedat maitset põhjustavat kapsaitsiini on ka paprikas endas, kuid seemnetes rohkem. | Shutterstock

Köögiviljapaprika seemneid võib kasutada paljudes toitude maitsestamiseks, ka salatites.

Paprika on maitsev ja tervislik köögivili. Paprikates leidub rikkalikult antioksüdante nagu C-vitamiini ja beeta-karoteeni, kusjuures C-vitamiini sisaldus on muidugi suurem kibedamates viljades. Viljades leidub rohkelt ka P-vitamiini ning E-, B1-, B2-, B6- ja B5- ehk PP-vitamiini.
Mineraalainetest on rikkalikumalt kaaliumi, aga ka naatriumi, kaltsiumi, fosforit ja rauda.

Mida teha aga seemnetega? Kuna seemned sisaldavad põletava maitsega alkaloidi kapsaitsiini (mürgine ühend), mis annab toitudele kibeda maitse, on mõistlik seemneid kasutada väheses koguses. Kapsaitsiini on ka paprikas endas, kuid seemnetes rohkem.
Seemned võiks kuivatada, jahvatada ja kasutada väikeses koguses ainult toitude maitsestamiseks.
Lindudele küll ei tohi paprikaseemneid anda, ega nad neid söögi.

 

Kodutohtri retsept. Tomati-paprikakaste

Sobib hästi võileiva peale, kastmete ja suppide maitsestamiseks või lisandiks liha-kalatoitude juurde.

2 suurt lihatomatit
2 paprikakauna
100 ml külmpressitud õli
6-8 küüslauguküünt
peotäis petersellilehti
soola, suhkrut, pipart, paprikapulbrit

1. Koori tomatid.
2. Võta seemned välja ja lõika tomatid kuubikuteks.
3. Paprikakaun puhasta seemnetest ja lõika väikesteks kuubikuteks.
4. Ühenda tomat ja paprika õli, hakitud petersellilehtede, maitseainete ning läbi pressi surutud küüslauguga.
5. Püreesta sauseguriga, maitsesta lõplikult.
6. Pane segu steriliseeritud, keeratava kaanega purkidesse.
7. Kaste seisab külmkapis 3-4 nädalat

Sarnased artiklid