Luuviljalistes palju kasulikku tervisele. Ploomid-kirsid vitamiinipommina

Mai Maser
Ploomid tugevdavad verd ja sobivad rauavaegusaneemia ennetamiseks, sest sisaldavad hästi imenduvaid rauaühendeid koos C-vitamiiniga. | Shutterstock

Ploomid aitavad  rauavaeguse korral: kuivatatud viljades on rauda rohkem kui värsketes. Kirsse korja siis, kui need on juba täiesti valmis, sest erinevalt murelitest ei küpse need ise edasi.

Luuviljaliste seemneid kaitseb selline  aine nagu amügdaliin, mis laguneb seedekulglas, kusjuures vabaneb ka väga mürgine vesiniktsüaniidhape, mida kutsutakse sinihappeks. Kui organismi satub amügdaliini suures koguses, põhjustab see mürgitust.
Luuviljade amügdaliinisisaldus on isesugune, eriti palju on seda aprikoosiseemnetes (5%), ploomiseemnetes aga kuni 1,8% ja kirsituumades 0,8%. Väga vähe leidub seda ainet ka õuna- ja pirniseemnetes, toomingamarjades, loorberilehtedes ning lina­seemnetes.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid