Kapsaste kirju maailm – spargelkapsast rooskapsani

Tiina Paasik
Brüsseli kapsas. | Shutterstock

Valge peakapsas on Eestis köögivili number üks. Aga „kapsamaailm” on tulvil huvitavaid, nii silmailu kui ka maitselamusi pakkuvaid teisendeid ja vorme. Mida eelistada?

Varajane kapsas valmib tavaliselt juba juuni esimesel nädalal, lillkapsas veidi hiljem. Lillkapsa õisik lõigata koos paari alumise lehega ‒ siis ei pudene see laiali. Nuikapsast saab kasutada koos lehtedega juba siis, kui noore varsvilja läbimõõt on 5–10 cm.

Spargelkapsas jätta õisiku lõikamise järel kasvukohale edasi kasvama, sest taim annab saaki kuni külmade tulekuni. Spargelkapsa õisikut tuleb jälgida ja vältida õite tekkimist! Rooskapsa taimed võib jätta kasvukohale talvituma ning siis saab peakesi noppida kogu talve. Kui aga on soov need ära korjata, on hea seda teha enne püsivate külmade saabumist – öökülmad muudavad peakesed maitsvamaks.
Hilised peakapsad koristada oktoobris kuiva ilmaga. Pead lõigata 2–3 cm pikkuse varrega. Kapsaid säilitada temperatuuril 0 °C kuni +1 °C ja 95% õhuniiskuse juures.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid