Kaalukas ja kerge arbuus köögis. 4 retsepti
Pille Petersoo
Arbuusisalat värskendavaks eelroaks. | Juta Kübarsepp

Kalorite poolest vaene, kuid kasulikelt omadustelt rikas arbuus on kõige maitsvam just praegu.

Kuidas?

Arbuus on ideaalne suvine vili: tuleb vaid koorida ja nautida. Ent lisaks värskelt tarbimisele võib arbuusi ka grillida või ahjus röstida – siis muutub selle magus maitse veelgi intensiivsemaks ja kerge suitsunoot lisab põnevust.

 

Millega?

Mahlakasmagusa arbuusiga sobivad hästi soolakad juustud, eriti feta ning noored kitsepiimajuustud. Tomat on arbuusile väga hea kaaslane. Ürtidest sobivad hästi basiilik, iisop, koriander, münt, siledalehine petersell. Erinevad äädikad (riisi-, šerri-, palsamiäädikas) ning sidruni- ja laimimahl tasakaalustavad vilja magusust.

 

FETA-ARBUUSISALAT KÕRVITSASEEMNETEGA

See maitsev suvine salat sobib imehästi suvisele suupistelauale, aga miks mitte ka värskendavaks eelroaks.

Kuuele

0,5 dl puhastatud kõrvitsaseemneid
1 väike arbuus
200 g fetajuustu
balsamico-siirupit
värsket münti või basiilikut

Siirup:

1 dl palsamiäädikat
85 g ehk 1 dl suhkrut

Kui keedad balsamico-siirupit ise, siis sega palsamiäädikas ja suhkur väikeses potis. Kuumuta keemiseni ning keeda tugeval tulel minut aega. Kalla saadud siirup kaussi ja lase jahtuda.
Rösti kõrvitsaseemneid kuival mõõdukalt kuumal pannil umbes 2 minutit. Lase jahtuda.

Lõika fetajuust ja arbuus kuubikuteks ning aseta madalale vaagnale.
Kalla peale veidi palsamiäädikasiirupit ning puista peale röstitud kõrvitsaseemned. Kaunista mündi- või basiilikulehtedega.
Serveeri ülejäänud siirup väikeses kannus kastmena.

 

2.jpg

Rohkete ürtidega maitsestatud värskendav arbuusisalat.
Pille Petersoo

SUVINE ARBUUSISALAT KODUAIA ÜRTIDEGA

Rohkete ürtidega maitsestatud värskendav arbuusisalat sobib hästi erinevate grillitud lihade kõrvale.

Kuuele

1 kg tükeldatud arbuusi
peotäis hakitud rohelist sibulat
peotäis hakitud värsket münti
peotäis hakitud värsket siledalehist peterselli
1–2 sl hakitud tšillit või jalapenot
5 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl õunaäädikat või valge veini äädikat
soola ja musta pipart

Sega arbuusikuubikud, sibulapealsed, münt, petersell ja tšillid suures kausis. 
Klopi õli ja äädikas väikeses kausis ühtlaseks. Kalla salatile, sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri.

 

4.jpg

Arbuusijook.
Pille Petersoo

ARBUUSIJOOK

Mehhikos ja USA-s kutsutakse sellist jooki „agua fresca” ehk värske vesi. Väga mõnus ja värskendav soojal suvepäeval. Vali kindlasti hästi küps ja magus arbuus, muidu jääb jook maitsetu!

umbes liitri jagu arbuusikuubikuid
5 dl vett
1 laimi mahl
vajaduse korral suhkrut

Serveerimiseks:

jääkuubikuid
värsket münti
soovi korral mullivett

Pane arbuusikuubikud ja vesi kannmikserisse, lisa laimimahl ja surista ühtlaseks püreeks. Hoia serveerimiseni jahedas, enne serveerimist sega jook uuesti läbi.
Kalla jääga täidetud klaasidesse, kaunista mündioksaga ja serveeri. 

 

3.jpg

Arbuusi-peedisalat.
Shutterstock

ARBUUSI-PEEDISALAT

Kaks kena punast vilja saavad ühes põnevas salatis kokku.

küpset arbuusi
keedetud või röstitud peeti
soola ja valget pipart
rohelist salatit

Laota rohelised salatilehed serveerimisalusele. Lõika peet viiludeks või kuubikuteks, tee sama arbuusiga. Laota vaagnale. Maitsesta vähese soola ja valge pipraga ning serveeri.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid