Basiilikut peetakse maitse- ja ravimtaimede kuningaks. Kas ta seda ka on, saab igaüks ise järele proovida.
Juba tuhandeid aastaid on vürtsbasiilik (Ocimum basilicum) olnud Indias armastatud maitsetaim, millel olevat imejõud.
Soojalembese basiiliku taimed tuleb ette kasvatada, paras aeg külvata on aprilli keskel.
Lisaks võrratu aroomiga vürtsbasiilikule proovi ära ka sidrunilõhnaline sidrunbasiilik, tillukeste lehtedega väike basiilik ja aasiapäraste toitude juurde sobiv ta
Püreesupiks saab ära kasutada ka ülekasvanud suvikõrvitsaid.
2 portsjonit
pool porrut
1 suur (500 g) suvikõrvits
1 küüslauguküüs
noaotsatäis karrit
2 sl õli (rapsi- või oliiviõli)
4 dl köögiviljapuljongit
suur peotäis basiilikut
soola, musta pipart
See roheline hästi lõhnav kaunitar on koha leidnud paljudesse Eesti aedadesse, kokad armastavad seda samuti - ja nüüd selgub, et see maitsev ürt aitab veel kaalust alla ka võtta!
Jutt käib basiilikust - basiilik aktiveerib seedimist ja tugevdab immuunsu
Basiilik, rosmariin, till ja teised ürdid oma aiast: nii hea on neid roa sisse hakkida! Aga kuidas neid säilitada?
Soovitatav on maitsetaimed korjata, leige veega ära pesta ja pruunid või muul moel kahjustunud kohad eemaldada ja korralikult kuivatada.