Silviakook
Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Silviarutor, Silviakaka, Solkaka on Rootsist pärit kook, kus pehmel biskviitpõhjal on või-munakollaseglasuur ja kookoshelbeid. Koogi ajalugu on hägune, aga seda teati kindlasti juba 1950-ndatel.

Rootslased armastavad magusaid kooke: algretseptis on 4 muna ja 4 dl jahu kohta 4 dl ehk 340 g suhkrut. Meie soovitame võtta 200–250 g suhkrut.

Biskviitpõhi:
4 muna
u 200 g suhkrut
2 dl külma vett
240 g ehk 4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Kattekreem:
200 g võid
170 g e 2 dl suhkrut
2 munakollast
1 sl vanillisuhkrut

Kaunistamiseks:

1 dl kookoshelbeid

 

Valmista esmalt koogipõhi. Vahusta munad suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Lisa vesi, klopi läbi, siis lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ning näpuotsatäis soola. Sega ühtlaseks.

Kalla  hoolikalt võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (u 30 x 40 cm, nn långpanna).

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni kook on küpsenud ja kenasti helekuldne (kontrolli koogi küpsust puutikuga). 

Võta koogipõhi ahjust välja, lase veidi jahtuda. 

Sulata või väikeses potis. Tõsta tulelt, klopi juurde ülejäänud ained, siis kuumuta mõned minutid pidevalt segades. Määri saadud vedelapoolsem kreem koogile, puista peale kookoshelbed. 

Lõika kook väikesteks ruutudeks ja serveeri kohvi kõrvale.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid