Kõht tuleb süüa täis õigesti

Kodutohter
Korralik toit vähendab vajadust ebatervisliku näksimise järele. | Shutterstock

Himu magusa järele tekib ikka siis, kui süüa liiga harva või näksida midagi päev läbi. Seega saab magusaisu taltsutada regulaarse söömisega, süües igal toidukorral kõht korralikult täis.

Näiteks ainult puder marjadega ei pruugi kõhtu täita, sest see sisaldab peamiselt süsivesikuid. Kui aga lisada pudrule pähkleid, kodujuustu või kohupiima, püsib kõht kauem täis.

Magusaisu on kõige mõistlikum rahuldada puuviljade ja marjadega – nendes on samuti suhkrut, kuid samal ajal ka palju vitamiine, kiud- ja mineraalaineid. Mahlasid ei maksa janu pärast juua, sest need on liiga magusad ja annavad rohkesti suhkrut ka siis, kui seda pole lisatud.

Suhkrut saame maiustustest, limonaadist, hoidistest, puuviljadest ja marjadest ning nende mahlast, samuti teravilja- ja piimatoodetest. Just väherasvastele piimatoodetele, nagu jogurt või kohupiim, on maitse parandamiseks lisatud sageli veel rohkem suhkrut kui rasvasematele toodetele. Sellepärast peaks hoolega uurima toiduainete koostist: kui suhkur on selles nimistus esimeste hulgas, on seda järelikult liiga palju.

Suhkru värvusel pole tähtsust, sest pruun suhkur põhjustab samasuguseid terviseprobleeme nagu valgegi. Erinevalt valgest suhkrust sisaldab pruun küll mineraalaineid, kuid neid on nii vähe, et nende mõju organismile on peaaegu olematu.

Paljud toitumisnõustajad leiavad, et kui üldse maiustada, siis paar tükki tumedat šokolaadi päevas ei tee paha. Šokolaadis peaks olema vähemalt 70 protsenti kakaod, sest siis saame sellest ka antioksüdante.

Samuti on palju kasulikke toitaineid mees: üks teelusikatäis mett enne magamaminekut toob hea une. Seejuures tasub aga meeles pidada, et mesi ei ole suhkruasendaja ning on sama energiarikas nagu lauasuhkurgi.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid