4 põnevat rooga siguriga
Pille Petersoo
Salatsiguri-kanavorm salvei-sinepikastmes. | Juta Kübarsepp

Lisa oma toidulauale uusi maitseid. 

Salatsiguri-kanavorm salvei-sinepikastmes
 

Mõnusalt pikantses salvei-sinepikastmes küpsetatud salatsigur ja kana. Serveeri riisi või kartulipudruga. 

Neljale

3 salatsigurit

1 sl oliiviõli

3 sl kanapuljongit, kuiva valget veini või vett

2–3 suuremat kanafileed

25 g võid

1 väike sibul

1 küüslauguküüs

soola ja musta pipart

 

Salvei-sinepikaste:

30 g võid

2 sl nisujahu

5 dl piima või kohvikoort

4–6 värsket salveilehte

2–3 tl täisterasinepit

2–3 tl Dijoni sinepit

50 g riivitud juustu (nt Gruyère juustu)

 

Lõika salatsiguritelt varrepoolne ots ära ning eemalda närbunud lehed. Lõika salatsigurid pikuti neljaks. Kalla oliiviõli suurde madalasse ahjuvormi ning laota siguriveerandikud kenasti üksteise kõrvale vormi (ühekordse kihina). Kalla vormi vein, puljong või vesi ning kata vorm fooliumiga. Küpseta 200-kraadises ahjus 10–15 minutit.

Lõika kanafileed sentimeetristeks ribadeks, maitsesta kergelt soola ja pipraga. Sulata suurel pannil või ning prae kanaribasid 4–5 minutit, kuni need on kuldsed. 

Lisa viilutatud sibul ja hakitud küüslauk ning prae veel minut aega. Tõsta vorm ahjust välja, puista salatsigurite peale ja vahele praetud kanaribad, sibul ja küüslauk. Hoia fooliumi all soojas.

Valmista kaste. Sulata samal pannil või, lisa jahu. Sega ning lisa vähehaaval piim või rõõsk koor. Sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Tõsta pann tulelt, lisa hakitud salvei ning 2 tl terasinepit ja 2 tl tavalist sinepit. Maitse ning vajadusel lisa veel sinepit, soola ja pipart. 

Kalla kaste vormi, puista peale riivitud juust.

Küpseta 200-kraadises ahjus veel 25–30 minutit, kuni kaste on kuum ja roog pealt kuldne.

salatsigur21_02.jpg

Salatsiguri suupisted kitsejuustukreemiga.
Juta Kübarsepp

Salatsiguri suupisted kitsejuustukreemiga

Lihtne suupiste põnevate maitsete otsijaile. 

u 20 tk

2–3 väiksemat salatsigurit

250 g pehmet/kreemjat kitsejuustu

vajadust mööda veidi rõõska koort

hakitud värsket peterselli, tüümiani, tilli või murulauku või nende segu

musta pipart

Sega kitsejuust vajaduse korral rõõsa koorega pehmemaks, siis sega juurde hakitud ürdid.

Jaota salatsigur lehtedeks, tõsta igale lehele teelusikatäis kitsejuustutäidist.

Jahvata pipraveskist veidi pipart kaunistuseks ja maitseks peale.

salatsigur21_05.jpg

Salatsigur ürdikastmega.
Juta Kübarsepp

Salatsigur ürdikastmega

 

Selles roas on eriti mõnus kasutada väiksemaid salatsiguri lehti, mis on näiteks suupistete valmistamiseks liiga väikesed. Ürdivinegreti komponente võid maitse järgi varieerida. 

3–4 väiksemat salatsigurit

 

Vinegrett ehk õlikaste:

3 sl valge veini äädikat või õunaäädikat

soola ja musta pipart

6 sl külmpressitud oliiviõli või kodumaist tudraõli

2 sl hakitud maitserohelist (petersell, murulauk)

Eralda salatsiguri lehed, soovi korral lõika või murra väiksemateks tükkideks. Laota serveerimisalusele.

Vinegreti jaoks vispelda äädikas soola-pipraga, siis vispelda vähehaaval juurde õli ja hakitud ürdid. Nirista sigurilehtedele. 

 

salatsigur21_04.jpg

Grillitud salatsigur granaatõunasiirupiga.
Juta Kübarsepp

Grillitud salatsigur granaatõunasiirupiga

Jagub umbes kuuele, aga seda rooga on väga lihtne teha nii väiksemas kui ka suuremas koguses. 

6–8 salatsigurit

oliiviõli

sidrunimahla

soola ja musta pipart

100 g granaatõunasiirupit

 

Kuumuta suur grillpann keskmisel kuumusel. 

Lõika salatsigurid pikuti pooleks või neljaks. Piserda neile oliiviõli, maitsesta soola-pipraga. 

Küpseta salatsigurid kuumal grillpannil, pöörates neid regulaarselt. Lehed peaksid olema kohati grillitriibulised, keskelt aga salatsigurid veel krõmpspehmed. 

Tõsta vaagnale, nirista peale veidi sidrunimahla ja seejärel granaatõunasiirupit. 

Roog on maitsev nii soojalt kui ka toatemperatuuril. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid