Tundlikud pliidid, isepuhastuvad ahjud

Tiina Lang
Ehkki keraamilise pliidi hind on veel mõnevõrra madalam, kuulub tulevik siiski kindlasti induktsioonpliidile, mis on kiirem, ökonoomsem. | Shutterstock

Moodsad ahjud ja pliidiplaadid ei vali ise üksnes küpsetusprogrammi ja sobilikku temperatuuri, vaid on ka hõlpsasti hooldatavad ning mugavalt isepuhastuvad.

Kui on tänapäevane pliit ja ahi, siis tunneb vähestegi oskustega kokkaja end mõnusamalt, olles kindel, et kõik õnnestub. Iseäranis midagi küpsetades, sest ahjul on mitmesuguseid oskusi, millest ei ole pajatatud muinasjuttudeski. Ent kõiki finesse peab teadma ja tundma, et oleks oskust neid ära kasutada.
Selgitusi jagab Greentek Hulgikaubanduse integreeritava tehnika tootejuht Anneli Tiks.
 

Millised on gaasi- ja kombineeritud pliitide erisused?

Kuigi gaas soojeneb kohe, on induktsioonplaat siiski gaasiplaadist kiirem, täpset temperatuuri on lihtsam seadistada ja kiirem muuta. Gaasipliit sobib neile, kellele meeldib toitu valmistada elaval tulel. Ka on gaasiplaadil spetsiaalne vokkpõleti, et saaks toitu vokkida. Kombineeritud pliidiplaat võimaldab kasutada mõlemat toiduvalmistamisviisi. Saab ise erinevat tüüpi pliidiplaadid kokku sobitada ja endale sobivalt paigutada.
Arvestama peab, et gaasipliidi õhupuhasti tuleb paigutada kõrgemale (vahe olgu vähemalt 65 cm) kui induktsioon- või elektriplaadi puhul.
 

Kel on küsimus – kas tavaline elektripliit, integreeritav pliit või pliidiplaat –, siis missugune neist valida?

Sisseehitatud ja eraldiseisvad seadmed on erinevad nii disaini, funktsioonide kui ka hinna poolest. Integreeritav tehnika säästab ruumi ja jätab köögis korrektse mulje, kuna sobib hästi köögimööblisse. Ahju saab paigutada vabalt valitud ja endale kõige paremini sobivale kõrgusele. Ka on integreeritava tehnika valik (nii tehniliste andmete kui ka värvide poolest) suurem. Integreeritavad ahjud on suurema võimsusega kui eraldiseisva pliidi ahjud, pliidiplaatide võimsused on sarnased. Eraldiseisvat pliiti on lihtsam paigaldada.
 

Mis on induktsioon- ja keraamilise pliidi erinevused?

Ehkki keraamilise pliidi hind on veel mõnevõrra madalam, kuulub tulevik siiski kindlasti induktsioonpliidile, mis on kiirem, ökonoomsem, kergesti puhastatav ja ohutu.
Induktsioonpliit on energiasäästlikum, kuna soojendatakse ainult keeduanumat. Selle soojenemine ja jahtumine võtab elektripliidiga võrreldes vähem aega. Kui pliidiplaadil pole panni või potti, siis see ei tööta ja on seetõttu ohutum. Kui unustame plaadi pärast toidunõu äravõtmist tööle, lülitub see automaatselt välja. Samuti on sel rohkem võimsusastmeid – kuni 20 –, et toiduvalmistamiseks vajalikku temperatuuri veelgi täpsemalt valida. Keraamilistel plaatidel on vaid üheksa võimsusastet.

Pliidiplaate on palju, erinevate funktsioonide, mõõtude ja värvidega. Keeduplaadi valikul on väga oluline keedualade suurus ja võimsusastmete arv. Suurema läbimõõduga pottidele-pannidele sobib 28 cm läbimõõduga keeduala. Ovaalsetele ahjupottidele ja suurtele grillpannidele on ideaalne HoriZone keeduala suurusega 40 x 23 cm, mida saab vastavalt soovile kasutada nii ühe suure kui kahe eraldiseisva tsoonina.
Pliidiplaatidel on kuni 20 võimsusastet. Eelistada tasub rohkemate võimsusastmetega pliidiplaati, et saaks küpsetades täpsemat temperatuuri valida.

Induktsioonplaatidel on ka lisafunktsioone. Näiteks saab ühe nupuvajutusega valida erinevaid toiduvalmistamise viise, nagu praadimine, hautamine, vaiksel tulel keetmine või soojas hoidmine. Keetmisfunktsioon annab helisignaaliga märku, kui vesi keeb. Stop&Go-funktsiooniga saab töö lühikeseks ajaks katkestada ja hiljem ühe nupuvajutusega varem kasutatud seaded taastada. Lisaks tavapärasele taimerile on saab mõõta ka kulunud aega: kui vajutada nuppu „Elapsed time”, kuvatakse aeg hetkest, mil muudeti viimati võimsusastet. See on mugav, kui olete unustanud taimeri tööle panna.
Pliidiplaatidel on erinevad viisid, kuidas võimsust valida: kas liugjuhtides, pluss- või miinusnupule vajutades või numbrilise ekraani pealt. Induktsioonplaate on tavapärase musta kõrval ka valget ja halli tooni.

Järjest menukamad on tööpinna sisse integreeritud pliidiplaadid. Valida saab kas kaks-ühes-seadme, kus õhupuhasti asub pliidiplaadi keskel, või eraldi õhupuhasti ja pliidiplaadi, kombineerides neist endale sobiva variandi.
 

Missuguseid võimalusi pakub nüüdisaegne praeahi?

Tuleks veenduda, kuidas ahjus olev õhk ringi liikuma pannakse. DeDietrichi ja Brandti ahjude patenteeritud konvektsioonisüsteem Quatro Pulse tagab ühtlase toiduvalmistamise igal küpsetustasandil. Tänu uuendatud disainile ja ainulaadsetele tuulutusavadele ahju igas nurgas jaotub kuum õhk ahjus täiesti ühtlaselt, seeläbi on küpsetamine kiirem, ühtlasem ja energiasäästlikum.

Nutikatel ahjudel on automaatsed küpsetusprogrammid ja ahi arvestab vastavalt retseptile ise välja kõik vajalikud toiduvalmistamise parameetrid, nagu temperatuur, küpsetusaeg ja toiduvalmistamisrežiim. Ahju eelsoojendus pole vajalik. Menüüst tuleb valida õige retsept ja panna toit ahju soovitatud küpsetamistasandile. Sensoritega kontrollitav küpsetamine tagab täiusliku tulemuse. Automaatsete küpsetusprogrammide hulgast leiab valiku desserte ja ahjude menüüst ka madala temperatuuriga toiduvalmistamise funktsiooni, kus hõrk ja naturaalse maitsega toit valmib aeglaselt. Uue programmina on ahjudel toidu kuivatamise funktsioon (35–80°), sest see on aina menukam. Eraldi kuivati asemel on mugavam kasutada praeahju.

 

Kuidas pliiti ja ahju hooldada?

Pliidiplaati võib puhastada sooja seebivee ja pehme köögikäsnaga. Kõrbenud jälgi tuleks eemaldada keraamilise ja induktsioonplaadi puhastuspastaga, mis jätab plaadipinnale spetsiaalse kaitsekihi. Sama tõhus on söögisooda. Raputa seda määrdunud kohtadele ja hõõru niiske käsnaga laiali, et tekiks pastataoline mass, ning hõõru, kuni plaat on puhas. Lisada võib sidrunimahla või toiduäädikat. Pliidiplaat muutub pärast puhastamist läikivaks, kui käia see üle mikrokiudlapiga.

Mida kauem puhastamisega viivitada, seda rohkem vaeva tuleb hiljem näha. Seega võiks plaati puhastada pärast iga kasutust.

Mugavaks ja lihtsaks hoolduseks on ahjudel erinevad puhastussüsteemid, mille valikul tuleb arvestada, kui sageli seda kasutatakse. Kõige tõhusam on pürolüüspuhastus. 120 minutit kestva puhastustsükli käigus kuumutatakse ahi 500 kraadini, kogunenud rasv ja mustus põlevad ära. Kemikaale pole vaja kasutada ja ahi on pärast pürolüüsi nagu uus.

Innukam küpsetaja võiks valida ahju, millel on rohkem kui üks pürolüüspuhastuse funktsioon. Kui tavaline pürolüüspuhastusprogramm kestab 120 minutit, siis sagedamini võiks eelistada programmi Pyro Express, mis kasutab eelneva küpsetusprotsessi käigus tekkinud jääksoojust ja puhastab ahju vaid 59 minutiga. Nii kulub võrreldes tavalise pürolüüspuhastusega poole vähem energiat.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid