Kollane kook Suksesskake

Pille Petersoo
16.03.2020
Juta Kübarsepp

Norralased on suured koogisõbrad ning see „kollane kook” on populaarne kevadpühade ajal, samuti pakutase seda leeripidustustel, ristsetel ja sünnipäevadel. Koogikreem saab kauni kollase tooni munakollastest. Pealegi sümboliseerivad munakollased taassündi ja pika talve lõppu.

Eriti pidulikel puhkudel tehakse kook mitmekihiline ehk kahe mandlibiskviidi ja kahe kollase kreemi kihiga. Siin argisem variant, samuti väga hõrk.

Põhi:

4 munavalget

150 g tuhksuhkrut

150 g mandlijahu või jahvatatud terveid mandleid

0,5 tl küpsetuspulbrit

Kollane kreem:

4 munakollast

100 g suhkrut

1 dl vahukoort

1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti

150 g toasooja võid

Kaunistuseks:

kergelt röstitud mandlilaaste või hakitud mandleid

Vahusta munavalged tugevaks vahuks, siis lisa vähehaaval tuhksuhkur ja vahusta, kuni saad kena läikiva vahu. Siis sega õrnalt hulka mandlijahu ja küpsetuspulber.

Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri vormi servad võiga.

Kalla tainas vormi ning küpseta 175-kraadise ahju keskosas u 30 minutit. Võta ahjust välja ja lase mandlibeseepõhjal täielikult jahtuda.

Siis võta mandlibeseepõhi ettevaatlikult vormist välja, eemalda küpsetuspaber ning tõsta koogialusele. Pese koogivormirõngas puhtaks, kuivata ning tõsta uuesti ümber mandlibeseepõhja. Kui võimalik, siis kasuta tordikilet.

Kollase kreemi jaoks sega väikeses potis munakollased, rõõsk koor, suhkur ja vanillisuhkur. Kuumuta pidevalt segades tasasel tulel keemiseni, kuni kreem pakseneb, siis tõsta tulelt ning lase toatemperatuurini jahtuda. Hoia kreemi kuumutades sel hoolega silma peal, et see põhja ei kõrbeks ja/või tükki ei läheks!

Siis vispelda vähehaaval juurde toasoe pehme või.

Kalla saadud kreem koogile ning lase külmkapis taheneda (ideaaljuhul üleöö).

Enne serveerimist libista terava noa abil kook vormi küljest lahti ning eemalda koogivormirõngas.

Kaunista kook röstitud mandlilaastudega ja serveeri.

Nipp:

Kreem on alguses üsna vedel, nii et niisama koogile määrides paneks see plehku. Seepärast on abiks koogivormirõngas – see hoiab kreemi kinni. Kui sa seda teha ei saa/taha, siis tõsta kreem külmkappi mõneks ajaks tahenema ja määri siis koogile.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid