Kihiline riivleivatort

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

See põnev kook on pärit Taanist Lõuna-Jüütimaalt, kus seda tuntakse kui „rugbrødslagkage” või „sønderjysk brødtorte” ja nagu ikka, leidub valmistamiseks palju erinevaid retsepte.

 

4 suurt muna
100 g (pruuni) suhkrut
100 g riivleiba
2 sl kakaod
2 sl maisi- või kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
50 g hakitud sarapuupähkleid

Vahele ja peale:

400 ml vahukoort
3-4 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

 

Sõstrakompott:

200 g musti sõstraid
3 sl tuhksuhkrut
0,5 dl vett

 

Kuumuta ahi 180°. Määri 24 cm läbimõõduga koogivormi küljed võiga, kata põhi küpsetuspaberiga. 

Vahusta munad suhkruga tugevaks kohevaks vahuks.  

Sega kausis riivleib, kartulijahu, küpsetuspulber, näpuotsatäis soola ja hakitud pähklid omavahel, siis sega see munavahu hulka. 

Kalla ettevalmistatud koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit. 

Võta kook ahjust välja, lase esmalt vormis jahtuda ja siis restil täielikult jahtuda.

Sõstrakompoti jaoks pane kõik ained väiksesse potti, kuumuta keemiseni ja siis lase tasasel tulel podiseda 5–10 minutit. Lase jahtuda. 

Lõika jahtunud kook kaheks kihiks. Vahusta rõõsk koor suhkru ja vanillisuhkruga. Pane pool kreemist alumisele koogikihile, siis veidi marjakompotti. Tõsta peale teine koogikiht, kata ülejäänud vahukoore ja marjakompotiga. 

 

Nipid ja soovitused

Võid koogi teha ka veidi suurema vormi sisse ja jätta ühekihiliseks (all riivleivabiskviit, siis vahukoor ja peal marjad).

Kui sul on kaks ühesuurust koogivormi, siis võid küpsetada kaks õhemat koogikihti ja need pärast teineteise otsa tõsta. 

Sõstrakompoti asemel võid kasutada ka kodust sõstramoosi. 

Kaunistuseks võid panna ka terveid värskeid või külmutatud marju. 

Kaunistuseks võid kasutada ka hakitud või terveid röstitud sarapuupähkleid. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid