Kaunilt punasiiruviiruline ja eriti tervislik

Kaja Kurg
30.09.2022
Shutterstock

Punasele sibulale annavad tumepunase või lillaka värvuse tunnustatud antioksüdandid antotsüaanid. Mida tumedam toon, seda kasulikum suutäis.

Rahvasuus punase sibula nime kandvad sibulad on hariliku sibula ehk söögisibula (Allium cepa) sordid, mille sibula välimiste kuivsoomuste värviskaala ulatub purpurpunasest tumelillani. Seesmised valged mahlakad soomused on ühelt poolt samuti punakad ja sibula läbilõige on kaunilt punaviiruline.

Punast ja lillat värvi andvad pigmendid antotsüaanid on antioksüdandid ehk bioloogiliselt aktiivsed ühendid, mis aitavad tõrjuda vähki ja põletikke, ennetada südamehaigusi, pidurdada vananemisprotsesse, hoida nägemist jne. Sellepärast ongi kõik tumepunased, lillad, sinised ja mustad aiaviljad eriti kasulikud, et sisaldavad suures koguses antotsüaane. Peale punase sibula tasub koduaias kasvatada ka punapeeti, punast kapsast, tumedaid viinamarju, mustikaid, arooniat jne.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid